CFO Agenda - Παγκόσ΅ια οικονο΅ία: τα ση΅αντικότερα ζητή΅ατα για το 2013

Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Planning & Forecasting

Παγκόσ΅ια οικονο΅ία: τα ση΅αντικότερα ζητή΅ατα για το 2013

15 Απριλίου 2013 | 09:04 Γράφει το CFO  Online Team Topics: News

Για πολλές οικονομίες, το 2012 ήταν ένα έτος που θα ήθελαν να ξεχάσουν. Η λιτότητα στον αναπτυγμένο κόσμο και μια επιβράδυνση της Κίνας, χτύπησαν την παγκόσμια ανάπτυξη. Η ύφεση προκάλεσε δυσκολίες στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, αλλά και πονοκεφάλους σε πολλούς πολιτικούς. Σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit, οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας για το 2013 φαίνεται να είναι ελαφρώς καλύτερες.

Tα κύρια σημεία της έκθεσης είναι:

Ισχυρότερη ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ
Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίζει να παραμένει εξασθενημένη. Η ύφεση στη ζώνη του ευρώ θα γίνει λιγότερο έντονη, με το μπλοκ των 17 χωρών να επιστρέφουν, πιθανόν, σε μια πολύ εξασθενημένη ετήσια ανάπτυξη στα τέλη του 2013. Η βελτίωση στην Κίνα θα γίνεται πιο αισθητή με την πάροδο του χρόνου, με την κινεζική ανάπτυξη να επιταχύνεται σε ένα ποσοστό της τάξης του 8.5%—αν και πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό θα αποτελεί ένα peak για την τρέχουσα περίοδο και είναι απίθανο να συνδυαστεί με την επιβράδυνση στην τάση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας.

Σχετική ηρεμία στην Ευρωζώνη;
Αναμένονται πολλά σκαμπανεβάσματα στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, αλλά η κατάσταση έχει γίνει πιο ξεκάθαρη από τα μέσα του 2012. Η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την απεριόριστη εξαγορά του χρέους ηρέμησε τις οικονομικές αγορές. Οι ισπανικές και ιταλικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έπεσαν σε πολύ πιο βιώσιμα επίπεδα σε σχέση με τα τέλη του 2011 και τα μέσα του 2012.

Η κρίση νομίσματος φαίνεται να έχει εισέλθει σε μια λιγότερο οξεία φάση, στην οποία οι ανησυχίες για λιτότητα, επιβράδυνση της ανάπτυξης και έλλειψη ανταγωνιστικότητας έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν τους φόβους για χρεοκοπία και οικονομική κατάρρευση της αγοράς. Γεγονότα – όπως οι εθνικές εκλογές στην Ιταλία και η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα – ακόμα διαθέτουν το δυναμικό για να πυροδοτήσουν μια κρίση, αλλά το 2013 θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει το έτος στο οποίο τα προβλήματα της ευρωζώνης θα καταλαγιάσουν
 
Περισσότερη ακροβατική δημοσιονομική πολιτική στις ΗΠΑ
Παρ’ όλο που ο κόσμος πήρε μια ανάσα ανακούφισης, όταν οι Αμερικανοί νομοθέτες κατέληξαν σε συμφωνία την 1η Ιανουαρίου 2013 για την παρεμπόδιση στο σφίξιμο της εφαρμογής της δημοσιονομικής πειθαρχίας που θα μπορούσε να είχε οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση, οι κίνδυνοι για μια αυτοπροκαλούμενη» οικονομική ύφεση δεν έχουν εξαλειφθεί.

Επέκταση του ρίσκου από το ράλι του ενεργητικού
Η ποσοτική χαλάρωση (Quantitative easing, QE) στις ΗΠΑ και οπουδήποτε αλλού, συνδυαζόμενη με μια χαλάρωση της οικονομικής έντασης στην Περιφέρεια της Ευρωζώνης, πυροδότησε ένα ράλι στα ρίσκα ενεργητικού τους περασμένους μήνες. Το ράλι έχει μια εξαιρετική ευκαιρία να συνεχιστεί μέσα στο 2013, καθώς το υπερχαμηλό επιτόκιο στις ανεπτυγμένες χώρες θα ενθαρρύνει τους επενδυτές να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις σε πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι οι μετοχές, τα εμπορεύματα και τα εταιρικά ομόλογα.

Υψηλότερο προφίλ για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση
Το ερχόμενο έτος, η χάραξη της πολιτικής ίσως αποκτήσει μια μακροπρόθεσμη προοπτική. Επείγοντα μέτρα ήταν απαραίτητα να ληφθούν το 2008-09, ώστε να εμποδίσουν την κατάρρευση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, αλλά και το 2010-12, ώστε να εμποδιστεί μια πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης. Οι κύριοι κίνδυνοι για την ακεραιότητα του ευρώ παραμένουν. Παρόλα αυτά, όπως η χάραξη της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής εστιάζει σε μια συστημική προστασία έναντι των μελλοντικών κρίσεων - έστω και με ανόμοια αποτελέσματα, για παράδειγμα στην τραπεζική ρύθμιση – στην Ευρωζώνη, τα ερωτήματα για μια μακροχρόνια ανταγωνιστικότητα και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση αποκτούν ένα υψηλότερο προφίλ.

Λιτότητα
Η πίεση για τα δημοσιονομικά θα συνεχίσει να αυξάνεται και να επικρατεί στο δημόσιο τομέα σε πολλές χώρες, μέσα στο 2013. Σαφώς, δε, θα παραμείνει ένα κεντρικό και πολιτικό ζήτημα στην ΕΕ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σοβαρή δημοσιονομική εξυγίανση. Οι προβλέψεις προϋπολογισμού καταδεικνύουν ότι 20 από τα 27 μέλη κράτη της ΕΕ θα βιώσουν την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική μέσα στο 2013, όπου, σε πολλές περιπτώσεις θα έρθει στην κορυφή, μετά από μια αντίστοιχη σκλήρυνση στη δημοσιονομική πολιτική που έγινε το 2012.

CFO Agenda (T. 024)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο CFO Agenda Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Τρόφιμα – Ποτά

Τηλεπικοινωνίες

Goverment

Τουρισμός

Ηλεκτρικά - Ηλεκτρονικά Είδη

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Πληροφορική

Μεταφορές / Logistics

Ενέργεια / Περιβάλλον

Κατασκευές

Sales

Ναυτιλία

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778